top of page

Hoe koop ik een slaapzak?

Een goede slaapzak zorgt voor een goede nachtrust

Het kan echter moeilijk zijn om één slaapzak te vinden die het hele jaar door aan al je behoeften voldoet.

Ik heb drie slaapzakken, waarvan er één perfect is voor de lente, herfst en het begin van de winter, de andere voor de warme zomer dagen en de laatste is ontworpen voor extreme winterse omstandigheden. Deze verschillende slaapzakken houden me koel, maar toch comfortabel in de zomer, en houden me knus en warm als ik in de winter met temperaturen onder -15°c op pad ben.

Dus, het eerste belangrijke item op de lijst is ....

Slaapzak temperaturen

Op het label staan altijd drie temperatuuraanduidingen: Comfort, limiet en extreem. De aangegeven temperaturen op de slaapzak kunnen een beetje verwarrend zijn. Waarom worden er drie verschillende temperaturen aangegeven?

Comfortaanduiding is de laagste temperatuur waarbij de slaapzak de gemiddelde vrouw warm houdt.

De limiet aanwijzing is de laagste temperatuur waarbij de slaapzak de gemiddelde man warm houdt.

De extreme aanduiding beschrijft het slechtste scenario. Het is eigenlijk een overlevingswaarde voor de gemiddelde volwassen vrouw. Deze temperatuur is niet comfortabel, maar voldoende om in leven te blijven.

Slaapzakken worden als volgt ingedeeld:

  • Zomer: +10°c en hoger

  • 3-seizoen: +10°c tot -5°C

  • Winter: -5°c tot -15°c

Deze aanwijzingen gaan er wel van uit dat de slaper een laagje lang ondergoed draagt en dat er een slaapmatje onder de zak ligt.

Waarom is er een verschil tussen een vrouw en een man? Wel, een vrouw verliest gemiddeld meer lichaamswarmte tijdens de slaap dan een man. Je gemiddelde temperatuur hangt ook samen met je eigen metabolisme, dat sterk verschilt van persoon tot persoon. Er zijn ook enkele verschillen tussen merken, omdat alle fabrikanten verschillende testprocedures voor warmte verificatie hanteren.

Gebruik de bovenstaande beoordelingen als leidraad, maar houd in gedachten dat dit geen garantie is. Probeer een slaapzak te kiezen met een temperatuur die iets lager is dan de temperatuur die je verwacht. En bedenk dat zelfs in de zomer de temperatuur 's nachts drastisch kan dalen. Als de temperatuur te hoog oploopt, kan je de slaapzak altijd gedeeltelijk openritsen om wat luchtcirculatie te krijgen.

Vorm van de slaapzak

Hoe minder lucht en ruimte tussen jezelf en de slaapzak, hoe sneller je het warm krijgt en houdt.


De typische kampeer slaapzakken zijn rechthoekig en hebben meer interne bewegingsruimte. Sommige kunnen aan elkaar geritst worden om het voor kamperende koppels gezellig te maken. Deze zijn minder efficiënt qua opwarming dan de zogenaamde mummieslaapzakken. Deze koop je best niet om met ons op avontuur te vertrekken.


Mummievormige modellen zitten strak om het lichaam, maar ook dit verschilt per merk en model. Deze modellen hebben een capuchon, die kan worden aangetrokken om warmteverlies in het hoofd- en nekgedeelte te voorkomen.

Hier merk je ook een verschil tussen een slaapzak voor vrouwen en mannen. Speciaal voor vrouwen ontworpen mummieslaapzakken zijn korter, hebben smallere schouders, bredere heupen en extra isolatie bij het bovenlichaam en de voeten.


Test zeker een paar verschillende slaapzakken in de winkel om een model te vinden dat perfect bij je past.

Welk type slaapzak isolatie kies je best?

Er zijn 2 soorten isolatie: Dons en synthetische stoffen.


Dons is duurzamer en iets warmer dan synthetische stoffen. Helaas heeft het een hoog prijskaartje in vergelijking met synthetische slaapzakken. Donsisolatie is echter nutteloos als het nat wordt, en het duurt ook lang voordat het terug droog is. Sommige merken bieden waterbestendige donzen slaapzakken aan, die perfect lijken te werken, maar iets duurder zijn.

Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar merken die slaapzakken aanbieden die gemaakt zijn van duurzaam ganzendons. Het productieproces is diervriendelijker, en zorgt voor een veiligere werkplek voor het personeel, terwijl ze een eerlijk maandloon krijgen.

Synthetische isolatie wordt meestal gemaakt van polyester. Het heeft veel voordelen: Het droogt snel, is duurzaam, niet allergisch en goedkoper dan dons.

De isolatie is echter niet zo klein op te vouwen als dons en deze slaapzakken wegen doorgaans iets meer dan die van dons.

Kenmerken van een slaapzak

Buitenkant

De buitenkant van de meeste slaapzakken is gemaakt van duurzaam ripstop nylon of polyester. Sommige hebben een duurzame waterafstotende coating. (DWR)

De materialen aan de binnenkant zijn gemaakt om vocht van het lichaam af te voeren. DWR wordt aan de binnenkant niet gebruikt.

Kap van de slaapzak

Slaapt je in een koudere periode van het jaar, dan heb je een mummieslaapzak met capuchon en trekkoord nodig. De capuchon voorkomt dat de warmte wegdrijft.

Sommige capuchons bieden een klein kussenvak dat je kan vullen met een opblaasbaar kussen of een kledingstuk.


Opbergzakken

Niet voor je geheime voorraad snoep. Maar om wat waardevolle spullen zoals een horloge of smartphone dichtbij te houden om diefstal te voorkomen of om in de winter de toestellen warm te houden zodat de batterij langer meegaat.

In koudere omgevingen kun je hier ook een chemisch verwarmingspakket in plaatsen. Zo hou je deze warmtebron dicht bij je bovenlichaam.

Accessoires

Opbergzak

Veel tassen zijn verpakt in een "stuff sack". Ze worden ook apart verkocht.

Ik zou aanraden er een te kopen die waterdicht is (zware regen die de hele rugzak nat maakt of een open waterfles, ik heb het allemaal meegemaakt). Deze heeft ook best compressiebanden om de zak zo klein mogelijk in te pakken.

Opbergzak

Niet hetzelfde als hierboven. Duurdere slaapzakken zijn verpakt in een opbergzak. Deze zijn groot en laten de stof van je slaapzak ademen terwijl je ze niet gebruikt. Als je de zak voor langere tijd samendrukt tussen je avontuurlijke reizen in, vermindert dat de isolerende eigenschappen.

Slaapzakvoering

Deze heeft de vorm van een slaapzak, maar geen vulling. Ze zijn gemaakt uit katoen, zijde of zelfs fleece en worden gebruikt om je slaapzak schoon te houden, en ze houden je iets warmer in koudere omstandigheden.

Als je in warme omstandigheden slaapt, kun je zelfs de slaapzak overslaan en in de voering slapen. Kan makkelijk zijn als je na een avontuur in de bergen terug in de warme vallei aankomt.

Hopelijk helpt deze gids je de perfect passende slaapzak te vinden. Maar bedenk wel dat een allround model niet bestaat. Om het hele jaar door een goede nachtrust te hebben, heb je zeker een winter- en een zomermodel nodig.


Comments


bottom of page