top of page

Hoe koop ik een trekkingrugzak


De rugzak is het icoon van avontuurlijk reizen, of je nu een dagwandeling maakt in het bos, de bergen in wandelt of 3 maanden door Azië trekt.

Wanneer je naar de winkel gaat om een rugzak te kopen, moet je rekening houden met de activiteit, de omgeving waarin je gaat wandelen en het volume/gewicht dat je zal meedragen op je rug.

Deze pagina is opgebouwd uit vier rubrieken die je zullen helpen bij je zoektocht naar de ideale rugzak.

  • Welk type rugzak zal het beste passen?

  • Hoe zit het met de verschillende ontwerpen?

  • Is er een kwaliteitsverschil tussen trekkingrugzakken?

  • Wat is de beste structuur van een trekkingrugzak?


Welk type rugzak past het beste bij je volgende avontuur?

De meeste fabrikanten ontwikkelen rugzakken in verschillende uitvoeringen en afmetingen. Dit om tegemoet te komen aan verschillende lichaamstypen, verschillende activiteiten en omgevingsomstandigheden.

Dagrugzakken (12L - 30L)

Al het gewicht wordt gedragen door de schouderbanden. Deze rugzakken zijn zeer geschikt voor korte dagtochten. Een heupriem kan helpen de lading gecentreerd te houden bij het verplaatsen, en schoudervulling verhoogt het comfort.

Alpine rugzakken (30L - 40L)

In deze rugzakken zit er al een interne structuur die helpt het gewicht te verdelen door de last gedeeltelijk op de heupen te dragen.

Dit zijn uitstekende metgezellen voor intensieve activiteiten zoals toerskiën of klimmen.

Trekkingrugzakken (45L - 70L)

Het interne stijve frame geeft structuur aan de hele rugzak en verdeelt het gewicht van de last over je schouders, heupen en rug.

Deze worden gebruikt voor meerdaagse tochten (3 tot 14 dagen).

Makkelijk toegankelijke zakken en lussen aan de buitenkant maken deze trekkingrugzakken extra handig.

Expeditie rugzakken (70L - 100L)

Dit zijn de grotere versies van de trekkingrugzak. En ze zijn enorm!

Ze mogen niet gebruikt worden voor een occasioneel kampeertochtje, want de rugzak zelf weegt al zo'n 3,5 kilogram.

Het gebruik ervan is alleen echt verantwoord als je een maand in de wildernis gaat rondtrekken of jezelf naar de top van een besneeuwde berg loopt met een hele hoop broodnodig materiaal. Ook wel gebruikt door onze eigen gidsen als ze meer materiaal meenemen in functie van de avontuurlijke reis of expeditie.

Hoe zit het met de verschillende ontwerpen?

Top loading packs

Ze hebben een sterk ontwerp dat goed op je rug past. Het nadeel is dat je alles moet uitladen als je een voorwerp nodig hebt dat onderin je rug zit. Het is dus echt belangrijk om vooraf te bedenken welke spullen je op welke plek gaat leggen. Wat je meteen nodig hebt als je stilstaat moet bovenaan zitten.


Front loading packs

Deze packs hebben veel ritsen en verdeelde vakken. Dit lijkt handig, maar bedenk dat dit de structuur van de rugzak verzwakt en dat de ritsen echt zwakke punten in het ontwerp zijn. Koop er een met compressiebanden die de druk van de ritsen afhalen.


Is er een kwaliteitsverschil?

Ja... Als je je in een ruige omgeving bevindt, zal je rugzak krassen tegen rotsen, bomen, takken,... Verschillende merken hebben verschillende ontwerpen, maar niet elke fabrikant gebruikt dezelfde kwalitatieve materialen. Je hebt een duurzame stof nodig die tegen een stootje kan.

  • Duurzame stoffen hebben meestal een "rip stop" eigenschap. Dat betekent dat ze niet meer dan 1 cm open kunnen scheuren. Als een boomtak je rugzak openscheurt, wordt hij niet vernietigd en kan hij tijdelijk worden gerepareerd met wat ducttape of naald en draad.

  • Kijk naar de naden, die moeten bedekt zijn met stof om de stevigheid te ondersteunen.

  • Controleer op extra stiksels op stresspunten zoals de schouderbanden, compressiebanden en heupgordel. Die voorkomen vroegtijdige slijtage van je rugzak.

  • Weerbestendige coatings rond de rits kunnen sneeuw en zand buiten houden. Voor bescherming tegen regen heb je een regenhoes nodig, die in de meeste rugzakken standaard zit.

  • Controleer je rits! Hier kun je gemakkelijk een kwaliteitsverschil ontdekken als je merken vergelijkt. Ritsen moeten stevig zijn en dubbele stiksels hebben.


Structuur van de trekkingrugzak

Grotere trekkingrugzakken moeten zo ontworpen zijn dat ze het gewicht gelijkmatig verdelen door een uitgekiend ophangsysteem.

De schouderbanden moeten 30 tot 40 procent van het gewicht dragen. De banden helpen de rugzak in balans te houden om een goede gewichtsoverdracht naar de heupen te hebben. De heupsteun is ontworpen om het grootste deel van het gewicht te dragen.

Betere merken hebben verschillende schouderbandontwerpen voor mannen en vrouwen. Let hierop bij het passen van je nieuwe rugzak.

De borstriem aan de voorkant moet beweegbaar zijn om het juiste comfort te hebben voor verschillende lichaamstypen. Deze riem voorkomt schuren rond de oksels en verbetert het algemene evenwicht op je rug.


De heupgordel stabiliseert de rugzak en houdt hem op zijn plaats. Hij houdt de rugzak dicht tegen het lichaam om je evenwicht te verbeteren wanneer je op ruw terrein loopt.


Hij moet een dikke vulling hebben die stevig op de heupen aansluit. De riem moet gemakkelijk te verstellen zijn als tijdens het wandelen en de clip moet stevig zijn.

Grotere packs zullen aluminium steunbalken binnenin hebben om de rugzak in de optimale vorm te houden.


Sommige merken spelen met verschillende ontwerpen van de backpad. Zoek naar ontwerpen die luchtcirculatie bieden. Dit voorkomt een zweterige rug.

Rugzakken vanaf 35L moeten een verstelbaar draagsysteem hebben. Iedereen heeft een ander lichaam en met dit systeem ben je in staat om het draagsysteem van de rugzak aan te passen aan de gewenste hoogte die past bij je persoonlijke behoeften.

Extra tip

Vraag, indien mogelijk, de assistent in de outdoorwinkel om de rugzak te vullen met verschillende items om te voelen hoe hij om het lichaam zit als hij zwaar en volumineus is.


Je kunt ze ook vragen je te helpen met het afstellen van het draagsysteem, de schouderbanden en de heupgordel, zodat het past bij je maat. In goede outdoorwinkels is het personeel opgeleid om je te helpen de perfecte rugzak te vinden.



bottom of page