top of page

Hoe koop ik een regenjas?

Bent je er ooit op uit getrokken om een stevige can-do-all jas te kopen en voelde het aan alsof je verloren liep in de wildernis van nylon en polyester in uw plaatselijke outdoorwinkel?

Als je al enkele belangrijke termen en de basisbeginselen van regenjas technologie kent, kun je hier beneden in het artikel navigeren naar de jas dat je droog zal houden - en de jas dat binnen je budget past.

Wat de prijs betreft, betaalt je bij de grote merken voor al de ontwikkelingen, het testen - en uiteindelijk de prestaties van de stoffen in de jas die je koopt. Een regenjas van topkwaliteit kan enkele honderden euro's kosten, dus onderzoek vooraf is een slimme zet.

How to choose a rain jacket

De verschillende soorten weerbescherming van een regenjas

Waterdicht vs. waterbestendig

We noemen een jas "waterdicht" als de waterdichtheid voldoende is om hevige slagregen buiten te houden. Hoewel bedrijven het niet eens zijn over de testnormen, kan je erop vertrouwen dat elke jas die door een groot merk als "waterdicht" wordt aangeduid, bestand is tegen een serieuze regenbui.


Waterdicht/ademend

Dit type regenjas zorgt ervoor dat de regen niet tot op de huid doordringt, terwijl het zweet wordt afgevoerd naar de buitenkant van de jas. Als je een activiteit plant waarbij je zeer actief zal zijn en hoogstwaarschijnlijk zal zweten is dit de uitrusting die je nodig hebt. Zowel de neerslag als transpiratie kunnen ervoor zorgen dat je kledij onder de jas helemaal nat kan worden, iets wat je dus altijd wil vermijden.


Waterafstotend

Dit is een regenjas die voor een korte tijd lichte regen aankan. Windstoppers en vederlichte jassen hebben dikwijls een waterafstotende coating. Als de neerslag blijft hangen dan is deze kleding niet opgewassen tegen de taak.


Waterdicht/niet-ademend

Denk aan een poncho voor noodgevallen. Als je gewoon de regen buiten moet houden terwijl je zit of staat, voldoet deze uitrusting prima - en dit kost relatief weinig geld. Maar als je jezelf inspant, zal de regenjas ook snel binnen nat zijn. En er is niet veel wind nodig om een poncho grotendeels nutteloos te maken.

Winddicht versus windbestendig

Net zoals "waterbestendig" zich verhoudt tot "waterdicht", wordt "windbestendig" "winddicht" wanneer de testresultaten een bepaalde drempel overschrijden.


Winddicht

Elke waterdichte jas is ook winddicht. Dat is logisch als je bedenkt dat een barrière die ontworpen is om slagregen tegen te houden ook de wind tegenhoudt die de regen voortdrijft. Er zijn ook jassen met winddichte technologie, meestal een soort laminaat, die alleen als waterbestendig worden beschouwd.


Windbestendig

In wezen hetzelfde als een waterbestendige jas, maar dit is vaak een ultra-licht kledingstuk dat gemakkelijk in een kleine zak kan worden gestopt. Gemaakt voor korte trips en optimistische weersvoorspellingen, zal het niet veel bescherming bieden in een volwaardige storm.

3-in-1 jassen

Een stap verder dan een regenjas, dit ontwerp combineert een regenjas met een fleece binnenin. De binnenste component wordt meestal in de regenjas geritst, zodat u beide delen afzonderlijk kunt dragen.

Soorten shells

Hoewel het woord "shell" vaak door elkaar wordt gebruikt met het woord "jas", kan het ook verwijzen naar broeken, parka's en poncho's. Het is een woord dat zich meer richt op de stofsamenstelling dan op de kledingstijl. Kennismaking met de volgende soorten shells helpt je bij de keuze voor bescherming tegen regenachtig weer.


Hardshell

Dit is een alternatieve term voor waterdichte/ademende kleding. Zoals je je wel kan voorstellen, zijn de materialen van de meeste hardshells doorgaans stijver dan die van softshells, hoewel er steeds soepelere hardshells worden ontwikkeld. Hardshells zijn niet geïsoleerd, dus je warmte komt van een onderliggende basislaag en middenlaag.


Softshell

De klassieke versie integreert een isolerende laag met een waterbestendige shell. Het doel is dat één enkel stuk zowel als midlayer als buitenlaag dient. Het verschil met een hardshell zit in een groter ademend vermogen voor minder bescherming tegen regen en wind.

Evoluerende ontwerpen maken de categorie softshells een beetje vaag. Veel softshells hebben ook een uitstekende flexibiliteit, een eigenschap die bij een hardshell enigszins zeldzaam is.


Hybride shell

Deze term is van toepassing op verschillende constructies. Bij een combinatie van een softshell en een hardshell zitten de meer waterdichte en winddichte stoffen aan de voorkant en bovenkant, terwijl de meer ademende, flexibele stoffen aan de zijkanten, achterkant en onder de mouwen zitten. Of u vindt een traditionele softshell of hardshell met een duurzamere stof aan de buitenkant of op plaatsen met veel slijtage.


Geïsoleerde shell

Meestal gevuld met dons of synthetische vulling voor warmtebehoud in de winter. Heeft de jas een waterdichte/ademende stof, dan geniet u van een hoger beschermingsniveau. Het moet wel naaddicht zijn om als volledig waterdicht te worden beschouwd.

Wat is ademend vermogen?

Het ademend vermogen van een waterdicht/ademend regenjack is de spelbreker. Niemand wil buiten spelen in een draagbare sauna. De sleutel om dat lot te vermijden is "vocht-damp-overdracht".

De overdracht van zweetdamp door een buitenlaag gebeurt deels doordat de warme, vochtige lucht binnenin wordt aangetrokken door koudere, relatief drogere lucht buiten. De efficiëntie van dat proces van dampoverdracht bepaalt mede hoe droog of klam je je voelt, en het verbeteren van die efficiëntie is al tientallen jaren het aandachtspunt van outdoormerken.

Je hoort allerlei concurrerende beweringen over prestaties, wat eigenlijk alleen maar betekent dat de gekende Gore-Tex® regenjas niet meer uw enige garantie op een droge wandeling in de regen.


De jassen van vandaag ademen inderdaad veel beter dan hun voorgangers, hoewel we geen universele testnorm of onafhankelijk certificeringsorgaan hebben dat de ademende prestaties meet.

Sommige merken hanteren ook een laag niveau van "luchtdoorlatendheid", de wetenschappelijke term voor klassiek ademend vermogen. Ze gebruiken voor deze aanpak een andere terminologie, maar roepen over het algemeen dat het ademend vermogen beter of sneller is. Het nadeel is dat een directe luchtuitwisseling ook warme lucht doorlaat. Deze jassen vereisen dus een warmere isolatielaag dan onder een traditionele waterdichte/ademende shell.

Waterdichte/ademende technologieën

Het belangrijkste onderdeel van de stof van uw regenjas is een coating of membraan dat de regen tegenhoudt en tegelijkertijd zweetdamp laat ontsnappen. Omdat het relatief kwetsbaar is, wordt een membraan op een beschermende stof gelijmd tot een laminaat.

Bijna alle regenjassen zijn gemaakt van een laminaat of een coating. De exacte materialen in beide sterk kunnenvariëren.

Laminaten vs. Coatings

De volgende tabel geeft de belangrijkste details over de samenstelling van beide. Het geeft ook algemeen aanvaarde beoordelingen over prestaties, gewicht en prijs, hoewel sommige producten uitzonderingen op deze richtlijnen zullen zijn.

Rainwear Laminate and coating

Duurzaam waterafstotend (DWR)

De meeste bovenkleding, inclusief alle waterdichte/ademende regenjassen, hebben een toegevoegde duurzame waterafstotende (DWR) finish. Als de buitenstof van een jas "waterafstotend" is, parelt neerslag letterlijk op en rolt het er vanaf. Merk op dat dit niet hetzelfde is als een stof die "waterafstotend" is, wat een algemene beoordeling is van het vermogen om het binnendringen van water te voorkomen.

Het onderhoud van de DWR-afwerking, die na aankoop vaak over het hoofd wordt gezien, is van cruciaal belang als u wilt dat uw hightech jas zijn werk langdurig blijft doen. Als de DWR slijt, kan de oppervlaktestof van een jas nat worden. Het onderliggende membraan of de coating houdt het water nog steeds buiten, maar de doorweekte bovenstof vertraagt de afvoer van zweetdamp naar buiten toe. De klamme voering kan zelfs aan je huid kleven, waardoor het lijkt alsof de jas lekt.

De meer milieuvriendelijke DWR-afwerkingen die tegenwoordig worden gebruikt, slijten sneller dan oudere DWR-producten. Het regelmatig opnieuw aanbrengen van een DWR-behandeling moet dus deel uitmaken van uw onderhoudsroutine van je regenjas. Wanneer de regen niet meer parelt of wanneer een nat oppervlak u koude plekken bezorgt, is het tijd voor een nieuwe behandeling.

Regenkleding lagen

Ter bescherming wordt het membraan of de coating van een regenjas in extra lagen gestopt. Een buitenlaag is bestand tegen schuren en het stoot de regen af, terwijl een binnenlaag beschermt tegen lichaamsvetten en slijtage van de binnenkant van de jas.

De drie soorten constructie die in regenjacks worden gebruikt zijn een 2-laags, een 2,5-laags en een 3-laags ontwerp. Hier volgt een korte inleiding:


2 layer rain jacket

2-laags: De stilste

Het membraan of de coatinglaag wordt in een buitenste laag stof aangebracht en vormt zo één geheel. Daarbinnen wordt een loshangende voering aangebracht om het membraan of de coating te beschermen. Omdat het stiller is (minder "zwiepend" als u loopt), wordt de voorkeur gegeven aan een 2-laags constructie voor regenjassen voor in de stad en op reis. Ongeacht het gebruik is dit ontwerp te vinden in matig geprijsde jassen.

2,5-laag: De lichtste

Hier kan de term "lichtste" verwarrend zijn. Net als 2-laags en 3-laags constructies gebruikt dit ontwerp een lichtgewicht maar duurzame buitenstof als eerste laag. De tweede laag is eigenlijk een polyurethaanlaminaat of -coating die binnen die eerste laag wordt aangebracht. Ten slotte wordt een beschermende glans of print (een halve laag) over die tweede laag aangebracht.

Hoewel 2,5-laags ontwerpen meestal niet het ademende vermogen of de duurzaamheid van andere jassen evenaren, is een op deze manier gemaakt regenjas meestal lichter en betaalbaarder. Sommige dragers vinden 2,5-laags jassen klam aanvoelen, maar jassen met een "dry-touch" print die ervoor zorgt dat de jas niet helemaal aan de huid kleeft kunnen daar het verschil maken.

3 layer jacket

3-laags: De meest robuuste

Hier worden geen coatings gebruikt, alleen een membraan dat strak ingeklemd zit tussen een stevige bovenstof en een voering. Over het algemeen zijn 3-laags jacks de duurzaamste en ademende constructie en worden ze gebruikt in regenjassen voor de zwaarste omstandigheden in de natuur. Deze jassen zijn ook duurder.

De volgende tabel geeft een ruwe beoordeling van prestaties, gewicht en prijs, hoewel sommige producten uitzonderingen op deze richtlijnen zullen zijn.

Waterproof performance jacket

Hoewel de technologie in de stof de belangrijkste factor is in de prijs van een regenjas, spelen ook constructiedetails een rol. Jassen met een stevige uitrusting zullen dat in hun prijs weerspiegelen. Ook het gewicht speelt een rol, dus als je een ultra-licht ontwerp nastreeft, zal je misschien een regenjas vinden met een hoogwaardige stof maar weinig extra voorzieningen zoals zakken of touwtjes om de kap strakker aan te trekken.

Extra opties van een regenjas

Afwerking van de naden

Omdat de constructie zoveel naden vereist, moet een echt regenjas volledig getaped zijn aan de naden om volledig waterdicht te zijn. Aangezien alle waterdichte jassen zo gemaakt zijn, hoeft u bij uw aankoopbeslissing geen rekening te houden met naadtape.

Ga er echter niet van uit dat een jas volledig waterdicht is, alleen omdat er naadtape in de capuchon en de schouders zit: dit is een gebruikelijke praktijk bij louter waterbestendige jassen. Ga er ook niet van uit dat het ontbreken van naadtape wijst op een slechte kwaliteit van een softshell of ander waterbestendig jas: naadtape wordt niet gebruikt omdat het alleen maar complexiteit zou toevoegen die niet nodig is voor het beoogde gebruik.

Ritsen

Van de opening aan de voorkant tot de zakken en "pit zips" (ritsen onder de oksels), de meeste jassen zitten vol met ritsen. Om te voorkomen dat water door de ritsen sijpelt, is een rubberen coating of een stormflap nodig. Gecoate ritsen, ook wel gelamineerde ritsen genoemd, zijn moeilijker open en dicht te ritsen. Ze hebben ook een hoes nodig, vaak een rits-hut genoemd, om de kleine opening aan het einde van de ritsbaan af te schermen. Ritsen maken je jas aanzienlijk zwaarder en zal je weinig terugvinden in de ultra-lichte regenjassen.

Kap ontwerp

De meeste kappen hebben randen en aanpassingsmogelijkheden aan de zijkanten en achterkant om de grootte van de opening te verfijnen. Jassen zonder deze aanpassingen zijn bedoeld voor meer casual gebruik. Een kap aan een regenjas van een outdoormerk is doorgaans groot genoeg om een klimhelm onder te dragen.

Ventilatieopeningen

Omdat zelfs het meest ademende regenjas bij zware inspanning overbelast kan raken, heeft bijna elk outdoor regenjas pit zips (ventilatieopeningen onder de armen). Sommige jassen gaan nog een stap verder en hebben mesh voeringen in de borstzakken die kunnen dienen als extra ventilatieopeningen.

Verstelmogelijkheden

Naast de hierboven genoemde verstelmogelijkheden voor de kap hebben jassen vaak ook een trekkoord aan de onderkant. Langere jassen kunnen een trekkoord in de taille hebben. De meeste technische regenjacks hebben ook verstelbare polssluitingen. Met al deze aanpassingen kunt u strakke sluitingen maken om te voorkomen dat regen, wind en kou de openingen van uw jas binnensluipen. De aanpassingen kunnen ook worden versoepeld om de ventilatie van de jas te verbeteren.

Zakken

Zakken, vooral als ze waterdicht zijn, verhogen de prijs van een jas. Sommige jassen hebben zoveel zakken dat je misschien geneigd bent je rugzak te vergeten. Andere jassen hebben handzakken die boven de heupband en niet bij de schouderbanden zijn geplaatst, zodat je erbij kunt terwijl je een rugzak draagt.

Inpakbaarheid

Ultra-lichte en niet te dikke stof maakt een jas altijd gemakkelijker om in te pakken. Sommige jassen gaan nog verder en hebben een zak die ook als opbergzakje kan dienen. Als een jas deze functie heeft of een eigen opbergzak heeft, wordt hij aangeduid als "inpakbaar".

Persoonlijk rol ik mijn jas altijd op naar de kap en vouw de kap dan over de opgerolde jas. Werkt perfect en het past veel makkelijker in je rugzak.

Kanttekeningen:

  1. We hebben door de jaren heen veel jassen getest tijdens het wandelen door valleien en het beklimmen van bergen. Verschillende locaties en situaties kunnen om verschillende materialen vragen. Een 2-laags regenjas kan scheuren als je gaat bergbeklimmen, een 3-laags regenjas is dan beter geschikt omdat het steviger is. Wij hebben in onze kast een hele hoop verschillende jassen, afhankelijk van de activiteit.

  2. Als je urenlang een zware rugzak in de regen draagt, kan er lekkage ontstaan in het gebied waar de schouderbanden van de rugzak zitten. We hadden dit probleem al met een paar door Gore-Tex goedgekeurde jassen. De druk en de wrijving duwden de waterdruppels door de ademende stof en maakten uiteindelijk onze T-shirt nat. We zijn niet echt voorstander van poncho's, maar als je gaat wandelen in een regenachtig gebied, kan het nuttig zijn een grote poncho aan te schaffen die ook je rugzak bedekt. Deze zal je wel niet beschermen bij veel wind en slagregen.


Comments


bottom of page